Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Ono Lennon

2008.07.22
John Ono Lennon (Liverpool, Egyesült Királyság, 1940. október 9. – New York, USA, 1980. december 8.) MBE (a Brit Birodalmi Rend tagja), a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője és a The Beatles gitárosa. Az 1960-as évek folyamán Paul McCartneyvalrockzene fejlődésére, a komolyabb és politikai üzenetet hordozó irányba terelve azt.
Lennon dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel. Zenéje hol vidám, hol pedig nagyon komor volt. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg. McCartneyval sikerült meghonosítania az elektronikus effekteket a rockzenében, lehetővé téve ezzel számtalan zenei stílus kialakulását.
Lennon a televízióban, filmekben (mint az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája), sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról. Munkáiban előszeretettel alkalmazta a szándékos megtévesztést. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman gyilkolta meg.
2002-ben a BBC egy közvéleménykutatás keretében összeállította A 100 legnagyobb britGeorge Harrison a 62. lett). való együttműködése komoly hatást gyakorolt a névsorát, melyen Lennon a 8. lett (Paul McCartney a 19.,George Harrison a 62. lett).
 

A mappában található képek előnézete John Ono Lennon

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.