Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


...A hippi csoportosulás tagjainak közös jellemzője volt, hogy hajukat hosszúra növesztették, pólót és farmert viseltek, valamint szerették a Beatlest. Őket hívták hippiknek az NYPD (New York Police Department, New York-i Rendőrség) hivatalnokai és a riporterek. A hippi szó használatának elterjedésében szerepet játszott Herb Caen, a San Francisco ChronicleSan Francisco első hippijei a San Franciscói Állami Egyetem hallgatói voltak, akik abbahagyták tanulmányaikat. Pszichedelikus drogokat kezdtek használni és a Haight-Ashbury olcsó, nagy viktoriánus házaiban kommunákat alakítottak. Sok amerikai fiatal költözött a környékre, és 1966 júniusára Haight-Ashburynek 15 ezer hippi lakója volt. George Harrison, a Beatles gitárosa 1968-ban ellátogatott a Haight-Ashbury-re. Itt szerzett tapasztalait találóan összegezte: "Sok beszívott fiatal."
A hippik gyakran vettek részt háborúellenes demonstrációkon szabadelvű nézeteiket hirdetve. Nem csak a vietnami háborút utasították el, hanem az azt irányító és lehetővé tevő egész politikai rendszert. Az 1968-os demokratikus elnökválasztáson politikailag aktív csoportként jelentek meg. Politikai nézeteik pacifista és anarchista elemeket egyaránt tartalmaztak. A hippi-mozgalom alapján fejlődtek ki a '70-es évek zöld-ökológiai mozgalmai, a különböző feminista, meleg illetve fekete polgárjogi mozgalmak.
A hippi közösségekben általánosan elterjedt volt a drogok használata. Főként marihuánát és hasist fogyasztottak, de az LSD használata is megszokott volt. A pszichedelikus szerekTimothy Leary-nek – az „LSD apostolának” – és a Ken Kesey köré csoportosuló Merry Pranksters csoportnak, akik az Acid Test fesztiválokon osztogatták az LSD-t.
A hippi divat friss, egyedi, színes és fantáziadús. A hippi divatra jellemző a hosszú haj, a trapéznadrág, a hímzett blúzok, a tölcsérujj, a virágmotívumok, lányok számára a feltűnő smink. A sok, fonott illetve békejel-lel díszített, esetleg saját kezűleg gyártott ékszer (pl.: nyaklánc, karkötő, fülbevaló). A „hippik“ öltözetének jellegzetessége volt a színkavalkád, illetve az össze nem illő vagy ellentétes színű ruhadarabok párosítása. A hippi viseletekből sok alapult a hagyományos indiai, nepáli, közép-amerikai, bali népviseleten. A hippik nem engedhették meg maguknak a márkás, drága ruhák vásárlását, ezért haszált, összefoltozott ruhákat hordtak. A hippik legtöbbször maguk készítették a ruháikat rongyokból, régi ruhákból. Ezeket festették, díszítették, varrták kedvük szerint. Ezért is olyan egyediek a hippi ruhadarabok. A vintage stílus is hasonlít ehhez.
Társadalmi szerepeiket elhagyva, közösségi nomád életmódjukkal a társadalmi változás iránti vágyat fejezték ki. Megnyilvánulásaikban a vietnami háború, a fogyasztói társadalom és a nyugati középosztály értékeinek kritikája keveredett. A mozgalomra jelentős hatással voltak a keleti vallások és filozófiák (főleg a Krisna-tudat).
A Szivárvány család nyolc rituális ünnepe a kelta hagyományok alapján Négy Naphoz és négy Holdhoz kapcsolódó ünnepünk van. Ezek az ünnepeke az Istennő mítoszból maradtak fenn és a természeti erők megfigyelése alapulnak. Legfőbb hitvallásunk a Földanya tisztelete, harmóniában élni a természettel és az univerzális energia átélése. Ünnepeinken együtt éljük át, hogy részesei vagyunk a Világegyetemnek, élvezzük együtt a szivárvány összes áldását.
újságírója is. elterjesztésében nagy szerepe volt

Julfest - December 21 Téli napforduló A leghosszabb éjszaka A nyár gyermekének a születése

Imbolc - Január 31 Növő Hold A fény visszatérése Az Istennő visszatérése az alsó világból

Ostara - Március 21 Tavaszi napéjegyenlőség Az Istennő átveszi a hatalmat A harc kezdete

Beltaine - Április 30 Telihold Szent egybekelés A "boszorkányok eksztázisa"

Litha - Június 21 Nyári napforduló a leghosszabb nappal A Napisten csúcspontja, az áldott állapot kezdete

Lughnasad - Július 31 Fogyó Hold Köszönetmondás a terményekért Szent betakarítás Beteljesedés

Mabon - Szeptember 21 Őszi napéjegyenlőség A sötétség kezdete Napisten az alsó világba megy

Samhain - Október 31 Sötét éjszaka Halottak ünnepe, sámán ceremónia Utazás a másvilágba

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.